Vorig jaar heb ik alle zeekaarten, waarop Simonszand is afgebeeld, in een film op een rij gezet van 1994 tot 2023. Klik hier voor het artikel waarin je de film kunt zien.

Inmiddels is de zeekaart van 2024 ook uitgegeven.

Dat leek me een mooi moment te kijken wat er dit jaar is veranderd.

De meest recente zeekaart van 2024:

Als je die kaart vergelijkt met 2023, dan is het verschil maar klein: Sinds nu is er een permanente doorgang tussen de Spruit en de Zuid Oost Lauwers. Dat zat er aan te komen als je de oudere kaarten bekijkt.

Op de kaart van 2023 hieronder kan je dat goed zien: daarop zie je dat er bij laagwater nog wel een smalle zandstrook tussen beide geulen is:

Voor zeekajakkers is dit wel een gunstige ontwikkeling want komend van Noordpolderzijl hoef je niet niet meer omstreeks hoogwater naar de Spruit over te steken over de strook die even later droog valt. Dat oversteken kan nu dus ook wat later in het getij zodat  je later uit Noordpolderzijl kunt vertrekken EN je daardoor ook een sterkere stroom mee hebt.
PS. Later uit Simonszand vertrekken betekent ook: misschien lastiger instappen vanaf de hoge kademuren😉

Nog even over de enorme verandering van 2022 op 2023:  Simonszand is toen, waarschijnlijk in een enorme storm, verplaatst naar de andere kant van de Spruit; dat wil zeggen ca. 500 m naar  het oosten.

Kaart 2022: