De Fjord van P&H is de kajak die ik meestal op trektochten meeneem: veel ruimte, goede eigenschappen en sterk. De kajak stamt uit 1985, evenals het bijbehorende spatzeil van Zölzer. Nu na 39 jaar is het toch wel nodig het spatzeil door een nieuwe te vervangen. Het spatzeil heeft het dus lang uitgehouden. Kwestie van kwaliteit denk ik.

Maar wat nu? Er zijn mooie, soepele zeiltjes in omloop van Reed. Die passen op veel kuipafmetingen en vormen. Omdat ze aardig elastisch zijn, zitten ze altijd mooi strak op de kuip.
Maar: van clubgenoten hoor ik regelmatig dat ze na 2 of 3 jaar wat lekken. Vooral achter je rug op de plek waar vaak wat water blijft staan zodat je een natte rug krijgt. Als je zo'n spatzeil tegen het licht houdt zie je op die plek steevast wat hele kleine gaatjes; speldenprikjes lijken het wel.

Dus ik dacht: lekkage wil ik niet!

Maar van zo'n oude kajak is er een grote kans dat je niet echt een goed passend exemplaar vind. Ik heb diverse spatzeilen geprobeerd, maar nee; daar werd ik niet blij van.

Op de website van Zölzer las ik echter dat ze van oude kanotypes niet de mallen / sjablonen van de spatzeiltjes bewaren.

Dat is jammer want ik wil wel graag zo'n kwaliteitsspatzeil van Zölzer.

Hun website bood echter ook de optie een spatzeil, tegen wat extra kosten, op maat te bestellen. {Superspritzdecke, Schablonenanfertigung}

Daarvoor moet je echter wel zelf de afmeting en vorm van de kuip opsturen. Een nauwkeurig en belangrijk klusje.

Gelukkig heeft Zölzer wel een goede beschrijving op de website gezet.:
{https://www.zoelzer.de/de/kanusport/persenninge-spritzdecken/spritzdecken/}

Daarmee ben ik aan het werk gegaan:

 1. De kuiprand met een viltstift overtrekken op een stuk dik plastic (Bezoek daarvoor de hierboven staande link 
  Het sjabloon:


 2. Het plastic sjabloon opvouwen en aan Zölzer opsturen.

 3. Dan ook het spatzeil bestellen via de website van Zölzer
  Omdat ik al jaren geen goed passend transportzeiltje had, heb ik gelijk ook zo'n transport-zeiltje besteld volgens hetzelfde sjabloon.
  Dus bestelde ik:
  een Zölzer Lukendeckel en een Superspritzdecke, Schablonenanfertigung

  Van de afdeling verkoop moest ik na betaling aan het einde van de bestelling ook nog melden:

  Wenn man zur Kasse geht, kommt ein Feld für Bemerkungen. Dort bitte mitteilen,
  "Schablone kommt".

 4. EN: ca. 2 weken later was ik een prachtig spatzeil en transportzeiltje rijker

 5. Resultaat:

Een transportzeiltje dat perfect past, eenvoudig is aan te brengen en het toch zo vast zit dat het op de auto niet van de kuiprand zal afwaaien.


Een spatzeil dat eveneens perfect op de kuiprand past en eenvoudig is aan te brengen. 
Bovendien past het heel goed om mijn middel en mis ik de schouderbanden helemaal niet. 
Wel een kanttekening, want in eerste instantie zakte het spatzeil wel wat terwijl ik in de kuip zat. Tot dat ik bedacht dat het elastiek in het midden van de schacht wel heel ruim stond. Het betreft een knoopsgat elastiek dat je per knoopsgat wat strakker kunt zetten. Ik heb het elastiek ca. 20 cm. strakker gezet waarbij ik er zelf makkelijk doorheen paste als ik het zeiltje aantrok en dat vervolgens ook nog eens op mijn middel bleef hangen.

Toen ik op de club eens om me heen keek zag ik dat bij veel spatzeilen, die zo'n elastiek hadden, het elastiek veel te ruim stond zoals dat mij eerst ook het geval was. Dus bij die peddelaars is nog een betere afstelling mogelijk😉

Ik vind het wel heel aangenaam dat dit spatzeil geen schouderbanden nodig heeft, want die banden zakten bij mij altijd irritant af. 

Nee, nu is het perfect!
PS. betere foto volgt later nog