Ik was na mijn artikel over "Simonszand op drift" nog meer geïnteresseerd in vroegere kaarten van Simonszand en omgeving 

Daarvoor vond ik nog veel interessante stafkaarten op TOPO-tijdreis waar je kaarten kunt aantreffen tot het jaar 1815.

Specifiek voor de omgeving van Simonszand heb ik de kaarten vanaf 1961 tot en met 2023 op een rij  gezet en daar een filmpje van gemaakt.

In de jaren tussen 1961 en 1970 waren er blijkbaar weinig veranderingen in de Waddenzee rondom Simonszand want in die 9 jaren is de topografische kaart, zoals ik ze op de site vond, niet veranderd. Blijkbaar waren de weer-condities niet zo heftig dat er wezenlijke veranderingen ontstonden in geulen, zandplaten, eilanden enzovoort.  

De latere periodes met jaren van identieke kaarten worden nadien steeds korter. En zeker na 2020 zien we vrijwel van elk jaar een bijgewerkte kaart waarin ook heel duidelijke veranderingen te zien zijn.

 Ik weet niet wat je daaruit kunt concluderen. Het gevoel bekruipt me echter dat het weer in Nederland de laatste tijd onstuimiger is en stormen de geulen en zandplaten veel meer beïnvloeden.
Zijn dat effecten van klimaat wijzigingen??? 
Of is de technologie om landschappen in kaart te brengen de laatste 25 jaar sterk verbeterd???

De kaarten van 1961 t/m 2023  heb ik in een film van een halve minuut gezet en die versneld zodat je tenminste wat ziet gebeuren in de jaren dat de kaarten niet veranderen.

Bekijk het maar eens op je gemak. 

De zeekaarten in mijn vorige artikel geven natuurlijk meer gedetailleerde informatie, maar de stafkaarten geven toch ook een mooi overzichtsbeeld.