Alhoewel ik voor het varen in mijn zeekajak een droogpak en een longjohn heb kies ik hooguit in de winter voor om het droogpak te gebruiken.
In de zomer kies ik voor tochten op zee meestal voor de LongJohn vooral als het gaat om lange trektochten in bijvoorbeeld in Noorwegen of Zweden.
Dit omdat je daar makkelijk een beschadiging in je kleding krijgt. In een neopreen LongJohn is een gat of een scheurtje niet zo'n probleem omdat het nog steeds isoleert zodat je het niet koud krijgt.
Als je echter in een droogpak een scheurtje krijgt is je pak lek. Als je dan in het water terecht komt loopt je pak vol en kan je in ernstige problemen komen: je kunt nauwelijks of niet meer zwemmen. In een extreem geval kan je zelfs verdrinken. Nu kan je natuurlijk reparatie spul daarvoor meenemen maar daar heb je niets aan als je die scheur oploopt als je in het water ligt.
Dus om die reden gebruik ik neopreen bij het varen in een rotsige omgeving!
Nu ik binnenkort weer in Zweden ga varen zag ik bij inspectie van mijn materiaal dat het zitvlak, misschien al geruime tijd, gaatjes en een scheur in het zitvlak heeft opgelopen. Tot nu toe had ik daar geen last van behalve dat je het voelt als je in nattigheid gaat zitten.
Maar deze beschadigingen heb ik opgelopen op rotsen (tijdens zitten en tijdens sjouwen met kajaks bij in- en uitstappen in rotsige omgeving)
Nu kan ik natuurlijk een nieuwe LongJohn aanschaffen. Maar ik koos er nu voor om het zitvlak te repareren voordat de gaten te groot worden.
Daarvoor gebruikte ik "GearAid repair adhesive AQUASURE + FD" (dat is hetzelfde spul waarmee ik pas geleden nieuwe polsmanchetten in mijn kanojack heb vervangen)(link)
De reparatie, zoals hier boven weergegeven, voelt heel degelijk aan en is tegelijk nog flexibel: het lijkt een dikke laag plastic van een ruime 1,0 á 1,5mm dikte). Voelt heel goed: hier heb ik wel vertrouwen in. Bovendien is het ook een test-case hoe je onverhoopt onderweg tijdens een tocht zo'n reparatie met een tubetje kunt uitvoeren😏
Nu ga ik toch deze gerepareerde longJohn op de komende trektocht in mei/juni maar niet meenemen in de komende tocht: deze LongJohn is namelijk 5 mm dik en erg warm in zomerse condities: dat heb ik net begin mei in de Grevelingen weer meegemaakt.
Daarvoor heb ik nu als test een shorty aangeschaft die maar 2 mm dik is. Mocht ik onderweg toch koude onderbenen krijgen dan neem ik daarvoor mijn neopreen kniekousen mee (klik hier voor hoe dat eruit zou kunnen zien onder een shorty)
Het is maar een experiment en na de tocht kan ik nog evalueren wat ik voortaan meeneem naar de noordelijke contreien om er met de zeekajak te varen.