Dit artikel is een vervolg op het artikel “In the beginning” dat ik in 2007 schreef naar aanleiding van de vraag van Jos: “Hoe ben je met (zee)kajakken in aanraking gekomen?”.
Ik schreef onderin dat artikel heel globaal over het vervolg tot en met het zeekajakken. Het heeft even geduurd, maar nu pas ben ik aan het vervolg begonnen over de afzonderlijk discipline waar ik doorheen ben  gegaan.
In deze serie artikelen ga ik stap voor stap langs alle disciplines.

Toervaren  

Branding varen ging gewoon door, maar onderhand was ik al aardig in de club ingeburgerd en trok ik veel op met Theo en Ruud. Later kwamen daar Hans en Ferd nog bij.
Maar met Theo en Ruud gingen we heel vaak naar toertochten bij diverse verenigingen. Vaak waren dat  tweedaagse evenementen en kampeerden we daar ook. Zo kon het gebeuren dat we op de helft van alle weekenden in en jaar niet thuis waren. Zo hebben we heel wat van Nederlands binnenwater gezien en bevaren.

Na verloop van tijd kwamen daar ook buitenlandse tochtjes bij.
De trektochten in Frankrijk op de Rhône, de Gartempe  en de Ain mag ik zeker niet vergeten: in 1979 met Ruud, Theo En Bertus.

Ik had nog steeds mijn K1 en mijn SL Bavarian . Beide gebruikte ik wel voor toertochten. Alhoewel ik de K1 voor sommige wateren niet handig vond. In die gevallen voer ik in de Bavaria. Dat voer wel een stuk zwaarder. Maar dacht ik dan: lekker beulen; dat is goed voor mijn conditie.

1979

1978

Toch had dat nadelen want als ik onderweg bijv. een foto maakte moest ik wel heel lang beulen om mijn maatjes weer in te halen. Daarom kocht ik na verloop van tijd bij Stipjaks een afvaart kano: een Flux. Daar kon ik al wel veel meer mee doen. 

1986

Ook deed ik een keer mee met een zomerkamp waar ook Wim Vermeulen was. Dat was een lid die graag met een Canadese kano voer.  Het maatje waar hij dat mee deed was er toen echter niet. Daarom vroeg hij of ik soms zijn had om een dagtocht van 100km, die hij graag wilde varen voor de punten, wilde meevaren. Dat wilde ik wel want ik leerde graag alles wat met kano te maken had.

Daarna was ik op de club ook altijd te vinden voor een tochtje in de C10. Ik denk dat ik door de instructie van Wim Vermeulen aardig contant kon varen en ik van de stuurman voorin het tempo mocht aangeven.

1983

Toen ik Tiny leerde kennen en we in Zweden een keer een Canadese kano hadden gehuurd voor een trektocht daar, kochten we daarna in 1992 ook zo’n kano toen Henk Kegge die van hem te koop aanbood.

1983

Daar voeren we veel tochten mee. Denk aan de tocht van Wormer naar de Eems in Duitsland. Of een tocht van Maastricht via de BosBeek, de Belgische kanalen van  België en de Dommelde naar de Maas en zo verder naar Woudrichem.
Ook leerzame tochten voor peddeltechniek.
We varen er op het moment van schrijven dus al 31 jaar mee. Tegenwoordig vooral vanaf onze achtertuin het Wormer en Jisperveld in.
Een andere toertocht van Tiny en mij  was een trektocht waarin we de Fulda en de Weser afvoeren. Voor de verandering voeren we die tocht in zeekajaks: mijn Anascuta en de Fjord die ik destijds een paar weken van Willem had geleend. De tocht zoals wij die toen voeren had misschien ook wel met  de Canadees gekund, maar we hadden niet precies een idee waar we n die 2 weken zouden eindigen. Wat hadden rekening gehouden dat we misschien nog wel in de buurt van Bremen op zout water zouden komen. Dat kwamen we wel maar in Hoya, 45 km ten zuiden van Bremen was onze tijd op en moesten we de auto gaan ophalen.

Eigenlijk werd toervaren nu de rode draad en deed ik daarnaast, behalve wedstrijd varen, andere activiteiten met de kano.