Jos en ik hadden allebei behoefte aan een stukje peddelen en onze agenda’s kozen een week geleden daarvoor 21 december. Een dag ervoor bleek dat storm PIA dan zijn hoogtepunt zou bereiken. Evengoed gingen met als doelstelling de kant te volgen en als het te gek werd terug te gaan.

De afgelopen tijd had ik de peddel al vaak gebruikt onder diverse omstandigheden, maar nog niet in flinke golven. Over de voortstuwing me de peddel was ik tot nu toe zeer tevreden en ook de techniek beheerste ik steeds beter. Omdat ik mijn nieuwe Groenlandpeddel in de storm wilde gebruiken en te leren wat je met die peddel in golven kan doen, was dit een mooie gelegenheid.

Surfgolven en de wind mee

Voor de wind bleken er sterke surfgolven te lopen waarvoor je geen moeite hoefde te doen om te surfen. Om niet dwars op die golven te komen en ook om wat weg te sturen van de oever waar we heen voeren, probeerde ik met het peddelroer op de gewenste koers te blijven. Dat koste me echter veel moeite. Teveel moeite om vertrouwen te hebben in de peddel. Het lukte wel, maar met een normale peddel, zou me dit makkelijker lukken; ook qua steun. Nu was het kiezen tussen meer steun op de peddel of beter sturen maar met minder steun van de peddel op het water.

Dus: het peddelroer moet ik later nog veel beter oefenen en dan opschalen van makkelijke golven naar zwaarder weer. Nu vandaag was de leercurve te stijl om het leuk te vinden.

Oversteek schuin tegen golven in.

Hiervoor staken we dit Uitgeestermeer over schuin tegen wind en golven  in daar waar het meer versmalt en de golven maximaal zijn.

We traverseerden naar de overkant. Dit was met de GP goed uitvoerbaar omdat ik met de benodigde boog- en stuurslagen er goed mee kon doseren om de goede koers vast te houden.

Geen evenwichtsproblemen.
Geen last van windvlagen op de peddel.

Terug tegen de wind in

De windvlagen namen weer erg toe als gevolg van een bui die overtrok. Die windvlagen ervoeren we als klappen op moment van zo’n vlaag. We moesten goed ons best doen om met de wind dwars niet omgeblazen te worden.

Op een moment van overmoed stelde Jos voor om het laatste stuk van het meer, terug naar de loods, af te snijden. Juist op dat moment namen de vlagen weer in aantal en qua sterkte enorm toe. We besloten om snel weer naar de oever terug te keren.

Dat was toch ook weer een uitdaging omdat de kajaks in die wind niet erg  op onze boogslagen reageerden en dwarsliggend weg werden geblazen. Ik had het met de GP wel iets makkelijker.

Techniek

Recht tegen de wind varen ging met de GP heel goed en had de peddel geen last van de rukwinden op de peddel. Jos had met zijn peddel daar wel last van

Ik merkte dat ik wel de techniek van opzij laten snijden van het peddelblad moest blijven gebruiken vooral bij tegenwind. In de ergste wind bleef ik iets achter bij Jos. Dat kwam echter omdat ik nog niet zo thuis ben in deze peddel bij veel wind: de paddel plonsde weer zoals een gewone peddel dat bij veel kracht doet. Ook voelde ik me niet op gemak en verviel daardoor in mijn normale peddeltechniek met een conventionele peddel. Met meer concentratie op de juiste uitvoering van de techniek met het laten opzij snijden tijdens de trekslag, maakte ik meer snelheid en liep weer in op Jos.

En verder

Opschalen van het gebruik van de GP en golven

Veel vertrouwen onder alle omstandigheden in mijn nieuwe GP heb ik nog niet. Ik ga voorlopig tijdens (trek)tochten maar een conventionele peddel als reserve meenemen.

Een aandachtspunt is dan wel of mijn peddelreflexen met peddelbladen onder een hoek van 70° op alle momenten nog betrouwbaar zijn omdat ik steeds meer wen aan de GP.

Het weer op 21 december

Van het Uitgeestermeer en Alkmaardermeer zijn  er geen waarnemingen van de werkelijke wind.

Wij voeren daar omstreeks 14h; net op de piek van de storm om 14h.

Van Heemskerk en IJmuiden zijn wel waarnemingen en kijkend naar deze waarnemingen schat ik dat het op het UItgeestermeer moet zijn geweest: 7bft met vlagen tot 9 bft. (Jammer dat Heemskerk de windvlagen niet registreert)