Hoog uitstappen.


Foto: Mary

Als je zoals wij, de vorige week, moesten uitstappen bij een hoge kademuur in de haven van Noordpolderzijl,  dan is het toch best een kunst om je kajaks omhoog te tillen zonder dat je kajak beschadigt of dat je zelf een blessure oploopt.

Omdat je deze situatie  niet alleen in Noordpolderzijl  maar ook elders kunt tegenkomen, leek het me zinvol  om in stappen te beschrijven hoe je dit doet. Het gaat erom dat je dit als team doet.

Klik hier om over de aanpak te lezen

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 06 Aug 2020, 17:18h
Weer naar Simonszand

Een tocht naar Simonszand vind ik altijd weer een hoogtepunt. Zo had ik begin dit jaar alle data al opgezocht wanneer het getij daar gunstig voor is. Jos en Mary wilden ook met ons (Tiny & René) mee en zo hebben we gezamenlijk gekozen voor de data 30juli t/m 1 aug. Dat zijn 3 dagen en daarvan zouden de weergoden ons toch wel zo gunstig gezind zijn om ons een dag met goed weer te bieden.

We kampeerden op Eenrum deze dagen en unaniem besloten we de tocht op 31 juli te varen.  De andere dagen hebben we ons op andere manier vermaakt.

De weersvoorspellingen waren goed met dien verstande dat de wind in de loop van de middag zou aantrekken tot 5 bft-Oost.

We vertrokken vanuit Noordpolderzijl op een aantrekkelijke tijd: om 9 uur te water. Er stond nog wel iet veel stroom op dat moment maar er stond water genoeg om allerlei bochten in de vaargeul af te snijden. Dat er genoeg water stond tijdens ons vertrek had ook nog een andere reden: we moeten naar Simonszand toe van geul wisselen van ZuidOostLauwers naar het Spruit. Dan is het wel prettig als er op dat moment nog genoeg water staat en we niet hoeven te lopen.

De tocht was voorspoedig en na 2,5 uur konden we landen.  We kozen een plek waar geen zeehanden lagen te luieren, maar verbaasden ons wel over hoeveel zeehonden er in de omgeving waren. Het lijkt wel of er elk jaar meer zeehonden komen.

Klik hier voor de rest van dit artikel

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 06 Aug 2020, 14:21h
Restauratie dekfittngen Orion afgerond

In mijn vorige post liet ik zien dat de dekfittingen grondig gerestaureerd moesten worden. Geen simpele klus als de fittingen er authentiek uit moesten blijven zien.

Na het verwijderen van slechte delen van de fittingen bleef dit ervan over (voor 1 van de 4 te restaureren fittingen):

Klik hier voor het verloop van de reparatie


 [LEES MEER]   
Geplaatst op 15 Jul 2020, 19:41h
Als de stormwind gromt

Vandaag zouden we een tocht op zee maken. Helaas was het weer te ruig voor het traject dat we in  gedachte hadden. Windkracht 7bft met uitschieters naar 8-9 bft.

Duidelijk verhaal dat we vandaag niet van Den Oever naar Texel zouden varen. ER waren wel wat alteratieven voorhanden waarvan het Alkmaardermeer waarschijnlijk de meest haalbare was. Mijn tochtgenoten haakten echter af.

KLik hier voor het vervolg


 [LEES MEER]   
Geplaatst op 05 Jul 2020, 21:24h
Grijplijnfitting van de Orion: verbazingwekkend.

Toen ik de Orion kocht zag ik al wel dat een vorige eigenaar een paar fittings had gerepareerd. Nu vond ik het tijd dat af te maken want het zag er slordig uit en bovendien leek het erop dat er slechte hechting op de ondergrond was.

Ik had gedacht de randjes van de reparatie glad te schuren en daarna netjes af te werken. Maar al gaande weg bleek dat ik de hele oude reparatie moest verwijderen bij 3 fittings. En ook bij een vierde fitting waren de beginselen van een scheurtje zichtbaar.

Zo hoort het eruit te zien:

Klik hier voor verdere bevindingen

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 02 Jul 2020, 10:04h
Bodemrestauratie van de Orion volbracht !

10 dagen geleden liet ik een foto zien van de bodem van de Orion waar ik alle kraken in de gekleurde gelcoat-laag had uitgefreesd. Gezien de hoeveelheid kraakjes wist ik dat het een flinke klus zou worden om de bodem weer in goede staat te brengen.

Dus die 10 dagen valt me achteraf wel mee.

De eerste stap was om alle groeven met een injectiespuit te vullen met witte gelcoat.

Een detail  van één van de vele kraakjes ziet er dan zo uit:

 

Klik hier voor de rest van het verslag van de restauratie.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 29 Jun 2020, 16:22h
Van zoet naar zout

Jos liep eigenlijk al jaren met het idee rond om op de langste dag de zon op zoet (lees:Durgerdam aan het  IJsselmeer) te zien opkomen en op zout (lees: Bakkem aan de Noordzee)  te zien ondergaan. De weg van zoet nar zout zou per kajak worden afgelegd.

Nu, in Coronatijd, bleek dit het moment voor een try-out. Hoe je dwars door Noord-Holland kon varen vereiste nogal wat voorbereiding waar Jos aardig wat tijd in had gestoken.

Klik hier voor het hele verslag en een grotere routekaart


 [LEES MEER]   
Geplaatst op 21 Jun 2020, 23:35h
Boek: The art of kayaking

Schrijver: Nigel Foster

Door een discussie met Jeroen over kajaks die door Nigel Dennis zijn ontworpen, herinnerde ik mij het boek :"The art of kayaking” dat Nigel heeft geschreven.

Nigel is iemand die zijn hele leven al kanoet en ook nog eens daarover heel gedetailleerd nadenkt. Ook geeft hij les.
Heel speciaal vind ik hoe hij in zijn boek schrijft over hoe jij leert: Hij observeert en hij zegt niet gelijk of hij vindt dat iemand iets fout doet qua peddeltechniek  of iets beter anders kan doen. Nee, hij observeert en gaat het zelf ook zo proberen te doen om te begrijpen waarom iemand iets op een bepaalde manier doet. Daarmee sluit hij uit dat hij wel zal zeggen hoe het hoort en tegelijk is hij bereid van iemand iets te leren. Dat is best bijzonder voor iemand als Nigel Foster die zijn hele leven al in een kajak vaart en die je, gezien zijn staat van dienst, best een kano-goeroe mag noemen.

Lees verder over dit boek

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 19 Jun 2020, 09:27h
Bodem-Restauratie

Alhoewel de Orion, die ik past kocht, er als eerste globale indruk redelijk uitziet, mankeert er nog best veel aan.

Dit keer leg ik me toe op de restauratie van de bodem.

Klik hier voor meer informatie


 [LEES MEER]   
Geplaatst op 10 Jun 2020, 20:36h
Kano klussen

Klik hier voor het verloop van deze klussen.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 20 May 2020, 12:20h
Navigatie op zee makkelijker gemaakt.

Eén van de belangrijkste zaken die je bij de planning van een zeetocht per zeekajak  in Nederland nodig hebt is informatie over getijde stromingen.

In eerste instantie gebruikte ik daarvoor het getijde boek HP33. Ik vond echter dat omslaan van die bladzijdes lastig. Toe ik een keer ontdekte dat er een digitale variant van is heb ik die jaren lang gebruikt: dat vond ik geweldig want als voorbereiding kan je heel nauwkeurig zappen door de tijd heen; zelfs per minuut als je dat zou willen. Nadeel is dat je jaarlijks een aardig bedrag moet neertellen en dat je dit programma wat alleen op een computer draait niet mee kunt nemen. En een app met dezelfde functionaliteit bestaat niet. Wel zijn er app’s waarin de bladzijdes van HP33 zijn verwerkt. Maar dat vind ik nog steeds lastig door het bladeren.

Onlangs kwam ik de schuifkaarten met getijdenstromingen op het spoor. 

Klik hier voor de rest van dit artikel.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 16 May 2020, 16:46h
De zee geeft en de zee neemt.

Er is een gezegde “de zee geeft en de zee neemt”.  Zeker in oude tijden was dat een gevleugelde uitspraak in tijd van nood.

Maar kijkend naar het ongeluk van de 5 surfers in Scheveningen vandaag,  “neemt de zee nog steeds”; helaas!

Maar voor zeekanoërs geeft de zee ook: natuur, ruimte, vreugde EN ook voeding. Met dat laatste zijn Tiny en ik vandaag bezig geweest.

KLIK hier voor ons avontuur!


 [LEES MEER]   
Geplaatst op 11 May 2020, 20:07h
Orion - veranderingen uitproberen - 18
Vandaag was het erg mooi en rustig weer . Niet echt ideaal om de eigenschappen van een kajak te ervaren. Maar eigenlijk wel goed weer om, ten eerste lekker buiten te zijn, en verder om het nieuw zitje te proberen.
Een zeeomgeving hadden we ook niet nodig en daarom startten Tiny en ik vanuit onze achtertuin voor een rondje Wormer-Jisp; dat is ca. 14 km en een mooie afstand voor een achternamiddag.
 
We namen mee: de Orion en de Fjord, beide van P&H. Aangezien de Fjord en de Orion wel wat gemeen hebben konden we halverwege wisselen om ze te vergelijken.
 
Klik hier voor de ervaringen

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 26 Apr 2020, 20:59h

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13 ... 15 ... 17 ... 19 ... 21 ... 23 ... Next >>

Powered by CuteNews